top of page

Ημερομηνία:    Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020


Ώρα έναρξης:    11.00πμ


Τοποθεσία :    Τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας cisco webex, επιλέγοντας τον σύνδεσμο:

https ://msmconsulting.my.webex.com/ msmconsulting.my /j.php?MTID =m1afc97beb2d2e1b5be2ae818a06fd1d5 

 

Φορείς Μεταφορικού Έργου:    

1.    Δήμος Ζωγράφου
2.    ΜΣΜ - Μαυρογεώργης & Συνεργάτες Μελετητική I.K.E.
3.    Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ
4.    Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ζωγράφου
5.    Δήμος Παπάγου - Χολαργού
6.    Δήμος Καισαριανής
7.    Αττικό Μετρό
8.    ΟΑΣΑ
9.    ΣΠΑΥ
10.    Τεχνικές Υπηρεσίες ΕΚΠΑ


Σκοπός της διαβούλευσης ήταν η ενημέρωση των φορέων σχετικά με την έννοια του ΣΒΑΚ και τα στάδια εκπόνησής του, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φορέων, της δημοτικής αρχής και της ομάδας έργου.


Πρακτικά συνάντησης

    11.00-11.07  Χαιρετισμός/ Άνοιγμα Συζήτησης
Αρχικά, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δημήτριος Δήμας, καλωσόρισε όσους παρευρίσκονται στην 1η διαβούλευση. Επισήμαινε ότι η βιώσιμη κινητικότητα αποτελείται από δύο σκέλη: ο όρος βιώσιμη συνδέεται με την ήπιες μορφές μετακίνησης, δηλαδή το ποδήλατο, το περπάτημα και τη δημόσια συγκοινωνία ενώ ο όρος κινητικότητα αναφέρεται στη μετακίνηση των ανθρώπων ως προϊόν επιλογής του μέσου, την προσβασιμότητα και τα δίκτυα μεταφορών. Τόνισε ότι ο Δήμος επιθυμεί έναν μη ρυπογόνο σχεδιασμό της πόλης, καθώς και έναν σχεδιασμό φιλικό προς τα άτομα με κινητικά προβλήματα.


    11.07-11.22  Τι είναι το ΣΒΑΚ ; Γιατί Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στην πόλη ;
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θάνος Βλαστός, Καθηγητής του ΕΜΠ, ο οποίος τόνισε ότι η κινητικότητα αναφέρεται πάνω από όλα στον άνθρωπο. Οι στόχοι που θα τεθούν δεν είναι μόνο από το Δήμο αλλά από την παγκόσμια κοινότητα. Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η οποία οφείλεται στα αέρια του θερμοκηπίου (κλιματική απορύθμιση). Το αυτοκίνητο και γενικά οι μεταφορές ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εκπομπή αυτών των ρύπων. Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία, στον καιρό αλλά και στη κοινωνική συνοχή καθώς το αυτοκίνητο κατέλαβε το δημόσιο χώρο και πλέον ο κάτοικος δε ζει την πόλη του. Σήμερα συζητάμε για μια αξιοπρεπή συμμετοχής της χώρας μας, στο να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια στρατηγική στη μείωση των ρύπων. Δεδομένων των συνθηκών της υγειονομικής κρίσης και των συνεπακόλουθων τεχνικών οδηγιών του Υπουργείου για τη δημιουργία προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών, ποδηλάτων, κλπ., ίσως ο κάθε Δήμος, η κάθε πόλης θα πρέπει να αναρωτηθεί αν έχει την δικιά της «Πανεπιστημίου». Στη περίπτωση του Δήμου Ζωγράφου η αντίστοιχη «Πανεπιστημίου» είναι η Λ. Στρ. Παπάγου.


Πρέπει να σχεδιάσουμε το αύριο σε μια εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή με στενούς δρόμους, όπου δεν υπάρχει χώρος για το αυτοκίνητο. Το Όραμα του Δήμου Ζωγράφου, θα πρέπει να σχετίζεται με την Αξιοπρέπεια, την Υπευθυνότητα και την Ευαισθησία, προκειμένου να διαμορφωθεί μια καλύτερη τύχη για τα παιδιά μας


    11.22-11.47  Υφιστάμενη Κατάσταση του Συστήματος των Μεταφορών στον Δήμο Ζωγράφου
Στη συνέχεια, ο κ. Θ. Μαυρογεώργης, Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί άμεσο κίνδυνο και οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες αν εξακολουθήσει να ισχύει το μοντέλο business as usual με αριθμητικά δεδομένα. Έπειτα, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του Δήμου και ορισμένα προβλήματα που εντοπίζονται. Στο Δήμο κυριαρχεί η χρήση της κατοικίας, ενώ η γραμμική ανάπτυξη της Λ. Παπάγου αποτελεί το κέντρο του Ζωγράφου. Βασικά προβλήματα που εντοπίζονται στον Δήμο είναι το ανάγλυφο που δημιουργεί έντονες ανηφόρες/ κατηφόρες, τα μικρά πλάτη των οδών (ιδιαίτερα του τοπικού οδικού δικτύου), η έντονη παρόδια παράνομη στάθμευση, το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων δεν διαθέτουν χώρους στάθμευσης εκτός οδού. Ως προς τα πεζοδρόμια, είτε είναι ανύπαρκτα είτε έχουν εμπόδια. Ο Δήμος διαθέτει δύο ποδηλατοδρόμους, οι οποίοι όμως δεν συνδέονται μεταξύ τους. Παράλληλα, η δημιουργία της Γραμμής 4 του Μετρό, θα συμβάλλει στη διάχυση της μετακίνησης προς τους κοντινούς σταθμούς Μετρό. Γενικότερα, στόχος είναι η βιώσιμη μετακίνηση να γίνει μέρος της ζωής των κατοίκων.


    11.47-11.55  Ηλεκτρονική Διαβούλευση του ΣΒΑΚ/ Site και Ερωτηματολόγια
Τον λόγο πήρε ο κ. Χρήστος Καρολεμέας, Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, μέλος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ και της ομάδας έργου, παρουσίασε τα εργαλεία του συμμετοχικού σχεδιασμού. Αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στο σχεδιασμό και τα οφέλη της συμμετοχής αυτής για τους μελετητές στα στάδια σχεδιασμού του ΣΒΑΚ. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τα θέματα της βιώσιμης κινητικότητας μέσω της διαδικτυακής σελίδας του ΣΒΑΚ που έχει αναπτυχθεί. Στην εν λόγω σελίδα περιγράφεται η θεωρία των ΣΒΑΚ ενώ υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης ερωτηματολογίων ηλεκτρονικά που αναφέρονται στους κατοίκους, στους γονείς, στους μαθητές, στους εργαζομένους εντός των ορίων του Δήμου, στους φορείς, στους χρήστες του ΟΑΣΑ καθώς και στους πεζούς. Ταυτόχρονα έχει δημιουργηθεί η πλατφόρμα κατάθεσης ιδεών,  στην οποία ο πολίτης μπορεί είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα να προτείνει μια ιδέα ή να παραθέσει έναν προβληματισμό σχετικά με τις μετακινήσεις στον Δήμο. 


    12.55-14.15  Ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση
Τον λόγο πήρε η κα Άννα Αναστασάκη, εκπρόσωπος της Αττικό Μετρό, η οποίο ρώτησε αν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία κυκλοφοριακών φόρτων για το οδικό δίκτυο του Δήμου. Ανέφερε ότι ο Δήμος Ζωγράφου έχει κατακτήσει ένα μεγάλο ποσοστό χρήσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ότι σε βάθος 10ετίας, μετά και τη λειτουργία της Γραμμής 4 του Μετρό, ο Δήμος φαίνεται ότι δεν θα έχει πρόβλημα προσβασιμότητας σε ΜΜΜ. Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο πεζοδίκτυο σε χρονικό ορίζοντα 2ετίας, 5ετίας, κλπ. Επίσης, ανέφερε ότι το πρόβλημα της στάθμευσης είναι πολύ μεγάλο από το παρελθόν και ενώ φαίνεται να υπάρχει πολύ καλό σύστημα ΜΜΜ συνεχίζει να υφίσταται πολύ έντονο πρόβλημα στάθμευσης. Τέλος, επισήμανε ότι η συμμετοχικότητα μέσω των ερωτηματολογίων είναι σημαντική για τα επόμενα βήματα διαμόρφωσης του στρατηγικού σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας.


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Μάρλεν Μιχάλη, εκπρόσωπος του ΟΑΣΑ, η οποία ανέφερε ότι το ποσοστό της χρήσης των ΜΜΜ στον Δήμο Ζωγράφου, είναι αρκετά υψηλό, ωστόσο, θα πρέπει να βελτιώσουμε την αξιοπιστία του ΟΑΣΑ και να τον εκσυγχρονίσουμε. Θα την ενδιέφερε να δει τα προτεινόμενα μέτρα διαχείρισης κινητικότητας σε σχέση με τα μέτρα διαχείρισης παράνομης στάθμευσης. Για παράδειγμα η Λεωφορειακή Γραμμή 235 παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα λόγω της παράνομης στάθμευσης. Να βρούμε τρόπους άνετης πρόσβασης των ΑΜΕΑ (π.χ. κινητές πλατφόρμες). Ήδη ο ΟΑΣΑ κινούμενος προς αυτήν την κατεύθυνση έχει βάλει πλατφόρμες στις στάσεις του. Σημαντικό στοιχείο του Δήμου είναι το μεγάλο ποσοστό φοιτητών, το οποίο συνεπάγεται το υψηλό ποσοστό χρήσης ΜΜΜ. Να δημιουργήσουμε ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές, ώστε οι φοιτητές να κάνουν χρήση φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων. Να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας λεωφορειακών γραμμών «on demand». Τέλος, να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κινητικότητα.

    
Τον λόγο πήρε ο κ. Ιωάννης Βαρβαρέσος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΕΚΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ότι το Πανεπιστήμιο δεν έχει πρόβλημα στάθμευσης, ωστόσο αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφορίας, κυρίως λόγω των υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσονται, δεδομένου ότι αφαιρέθηκαν τα σαμαράκια από τα οδικά τμήματα που εξυπηρετούσαν και λεωφορειακές γραμμές. Επίσης, αναφέρθηκε στον νέο σταθμό του Μετρό της Γραμμής 4, ο οποίος δεν είναι στο Πανεπιστήμιο, αλλά πλησίον αυτού.


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Κιούσης, εκπρόσωπος του ΣΠΑΥ («Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού») και ειδικός σύμβουλος του Προέδρου του ΣΠΑΥ και Δήμαρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης, κ. Κωνσταντάτου, ο οποίος ανέφερε ότι ο Σ.Π.Α.Υ. απαρτίζεται από 11 όμορους Δήμους που βρίσκονται γύρω από τον Υμηττό. Θετικό στοιχείο είναι ότι ο Υμηττός είναι δίπλα στην Πολυτεχνειούπολη, ωστόσο το αρνητικό είναι ότι παρεμβάλλεται η Λ. Αλίμου-Κατεχάκη. Ανέφερε ότι θα πρέπει να δούμε τις δυνατότητες σύνδεσης της πόλης με το βουνό, π.χ. μέσω πεζογεφυρών ή μέσω της Καλοπούλας. Σε λίγα χρόνια αναμένεται το 1ο ευρωπαϊκό πιστοποιημένο μονοπάτι σύνδεσης των 11 Δήμων του Υμηττού. Μια πρόκληση είναι το πώς θα «κατεβάσουμε» το αυτοκίνητο από τον Υμηττό ; π.χ. θα μπορούσε να λειτουργεί ένα τοπικό λεωφορείο που θα μεταφέρει τους επισκέπτες του Υμηττού, στην Καλοπούλα.


Τον λόγο πήρε μια μηχανικός από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καισαριανής, όπου καλωσόρισε τη μελέτη του ΣΒΑΚ και ανέφερε ότι και ο Δήμος Καισαριανής πρόκειται να εκπονήσει παρόμοια μελέτη. Αναφέρθηκε στη μελλοντική χωροθέτηση της στάσης Μετρό στην Πανεπιστημιούπολη, ενώ επίσης, ανέφερε ότι η Καισαριανή έχει ανοιχτά τα σύνορα με το ΕΚΠΑ και μήπως θα πρέπει και ο Δήμος Ζωγράφου να σκεφτεί το άνοιγμα από πλευράς του;


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Κατερίνα Σπυροπούλου, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ζωγράφου, όπου ανέφερε ότι η εφαρμογή του ΣΒΑΚ έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση εκπομπών ρύπων, ενώ μαζί με την περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών, θα αποτελέσουν εργαλεία για την αλλαγή νοοτροπίας των νέων ανθρώπων (μικρών παιδιών). Σημείωσε ότι, απαρχή για την περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι τα εξής: το 30% των ρύπων προέρχονται από τις μεταφορές, ο πυκνός αστικός ιστός και η αναζήτηση του δημόσιου χώρου και τέλος, ο συμμετοχικός σχεδιασμός. Τόνισε ότι σημαντική δεν είναι μόνο η χρήση του ΙΧ αλλά και η κτήση του ΙΧ, που είναι συνυφασμένη με το δυτικό τρόπο ζωής, και θα πρέπει επίσης να μειωθεί ο δείκτης ιδιοκτησίας ΙΧ. Όσον αφορά στα πεζοδρόμια, δεν έχουν μόνο προβλήματα κινητικότητας αλλά και προβλήματα προσβασιμότητας, ακόμη και για την είσοδο σε κατοικίες. Τέλος, επεσήμανε ότι πρέπει να δοθούν προσβάσεις μέσω της Πανεπιστημιούπολης στους πεζούς (και όχι στα αυτοκίνητα).


Ακολούθως, η κα Φώτση, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ζωγράφου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας, καθώς δεν γνωρίζουν πότε θα επαναλειτουργήσει, ενώ υπάρχει έλλειψη και σε οδηγούς. Υπενθύμισε ότι τον Αύγουστο ούτως ή άλλως δεν λειτουργεί. Επεσήμανε την ανάγκη να λειτουργούν τα δρομολόγια με εγκάρσιες διαδρομές και όχι περιμετρικά (π.χ. από Ούλωφ Πάλμε) όπως ο ΟΑΣΑ. Τέλος, σχετικά με την επιβατική κίνηση της Δημοτικής Συγκοινωνίας, φαίνεται αυξημένη κατά τις ημέρες λαϊκής αγοράς, καθώς και κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα των σχολείων.


Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ξανά ο κ. Θάνος Βλαστός και πρόσθεσε ότι το ζήτημα της συμμετοχικότητας είναι πτωχό στην Ελλάδα και ότι είναι σημαντική η συμβολή του Δήμου για την ανάδειξη του. Ανέφερε την προσφάτως δημοσιευμένη απόφαση  για προσωρινά μέτρα έως το τέλος Νοεμβρίου 2020 και ότι αποτελεί ευκαιρία για τους Δήμους να εφαρμόσουν πιλοτικά μέτρα δίνοντας χώρο στον πεζό. Σχετικά με τη χρήση ΙΧ εντός του Δήμου, ο κ. Βλαστός αναφέρθηκε στην επιβάρυνση από τους φοιτητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν δικό τους ΙΧ για την πρόσβαση στα campus. Επιπλέον, σημείωσε ότι τα δύο campus δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, όχι μόνο για περπάτημα αλλά και για άλλα θέματα, και ότι έχει γίνει μελέτη/ πρόταση να συνδεθούν με ποδηλατική διαδρομή.
Ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ζωγράφου, κ. Αλευράς, αναφέρθηκε στο ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν GPS, ώστε να εντοπίζονται και να μην μπορούν να κλαπούν. 


Ο κ. Αθανασόπουλος από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ υπενθύμισε ότι στο ερευνητικό πρόγραμμα του 2018 είχαν προταθεί ποδηλατικές διαδρομές. Σημείωσε ότι ο Δήμος πρέπει να σημάνει τις ποδηλατικές διαδρομές και ότι θα εκπλαγεί από το πόσο εύκολα θα κινείται κάποιος και εκτός του Δήμου.

Ακολούθως, η κα. Κοσμά από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ζωγράφου εξέφρασε την άποψη ότι οι δρόμοι δεν καλύπτουν τις υφιστάμενες ανάγκες, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσει ο Δήμος Ζωγράφου ως μία νεανική πόλη.


Τέλος, ο κ. Οικονόμου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ζωγράφου απεύθυνε χαιρετισμό, συμφωνώντας και με τα όσα ανέφεραν οι συνάδελφοί του μηχανικοί.
 

bottom of page